Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Ένα Ευχαριστώ Παρακαλώ...

Μετά από χρόνια υπηρεσίας στο «Ιδεώδες» πολλά μέλη αποφάσισαν να φύγουν. Κάποιοι από αυτόυς περίμεναν να ακούσουν ένα ευχαριστώ. Μετά από χρόνια υπηρεσίας και προσφοράς σε χρήμα και σε κόπο είναι λογικό να ακούσεις ένα ευχαριστώ όταν οι δρόμοι χωρίσους. Ένα απλό, ανθρώπινο, φιλικό, ευχαριστούμε χ,ψ,ζ για όλα και καλό δρόμο.
Αντίθετα αυτό που ακούσανε ήτανε τα χειρότερα. «Απέτυχες να γίνεις μαθητής». «Θα αποτύχεις στην ζωή σου». «Σε νίκησε ο δράκος σου!», «ήσουν μία αποτυχία!» και άλλα τέτοια όμορφα. Σιγά ρε φίλε, κάτσε λίγο! Αν τόσα χρόνια ήμουν αποτυχία, γιατί δεν το λεγες προτύτερα να μην τυρανιέμαι τζάμπα;

Μετά γυρνάνε και λένε στα άλλα μέλη ο χ,ψ,ζ δεν τα κατάφερε, λύγισε, δεν μπόρεσε. Το ήξερα, το περίμενα από αυτόν. Δεν ήτανε άξιος για να μείνει, το τάδε του ελλάτωμα πάντα τον κρατούσε πίσω. Ώπα, κάτσε λίγο. Πριν από ένα μήνα εσύ δεν έλεγες τι καλός και τι παράδειγμα είναι ο χ,ψ,ζ. Εσύ δεν του έδινες συγχαρητήρια και μπράβο για τον αγώνα που κάνει;

Φαίνεται πως όλα αλλάζουν όταν κάποιος φεύγει. Οι ανώτεροι του πρέπει να «τιμωρήσουν» τον αποστάτη. Γιατί όμως; Είναι ένα πολύ καλό ψυχολογικό τρικ που έχει πολά ωφέλη.


  1. Επιβραβεύει τα μέλη που μένουν. Πολύ απλά δείχνει πως αυτοί που μένουν είναι καλύτεροι και πιο «εξελιγμένοι» είναι αυτοί που τα κατάφεραν και όχι αυτοί που απέτυχαν. 
  2. Ανεβάζει την δυσκολία που ήδη υπάρχει για να φύγει κάποιος. Έτσι καταφέρνουν και κρατάνε κάποιους για λίγο παραπάνω καιρό.
  3. Τιμωρεί αυτούς που φεύγουν κάνοντας τους «εξόριστους» από την «αγέλη». Φανταστείτε λοιπόν πως θα αισθανόσασταν αν όλος ο κοινωνικός σας κύκλος πλέον σας βλέπει σαν «αποτυχυμένους» πως θα νιώθατε; 
  4. Φέρνει αυτόν που αποχωρεί σε αντιπαράθεση με την σχολή. Το μέλος είτε θα βάλει την ουρά στα σκέλια και θα πει «απέτυχα». Ένας πραγματικά εντυπωσιακός αριθμός αποδέχεται να αυτήν την στάση του «θύματος».
  5. Είτε θα γυρίσει και θα πει και αυτός κανα δύο άσχημα λόγια για την σχολή. Τότε θα πούνε: ορίστε! Το ξέραμε πως δεν είναι έτοιμος, τώρα κατηγοράει την σχολή για την αποτυχία του. Τώρα γυρνάει να δαγκώσει το χέρι που τον τάιζε τόσα χρόνια!
  6. Συνεπώς τα στρατόπεδα χωρίζουν και τα υπόλοιπα μέλη δεν θα θέλουν ούτε να τον δούνε. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο γιατί δεν θέλουνε τα υπόλοιπα μέλη να μιλάνε με τα αποχωρήσαντα καθώς το μέλος που αποχωρεί μπορεί να τους επηρρεάσει.
Είναι πραγματικά άξιο προσοχής πόσο ιεραρχοποιημένη ή «αγελοποιημένη» είναι η ΝΑ. Ο αρχηγός έχει τόση εξουσία πάνω στα μέλη, που όταν πει «αυτός είναι αποτυχημένος» όλα τα μέλη θα τον πιστέψουν. Κανένας δεν θα τον αμφισβητήσει και πραγματικά  θα πιστέψουν αυτό που τους λέει ο αρχηγός παρά την δική τους κρίση μετά από χρόνια επαφής με το άλλο άτομο. Συνεπώς η κρίση του αρχηγού είναι πάνω από την δική τους κρίση. Αυτό επειδή ο αρχηγός είναι πιο πνευματικά «εξελιγμένος». Αυτή είναι η απόλυτη υποταγή συνείδησης.

Αν σήμερα υπάρχουν 500 μέλη της ΝΑ στην Ελλάδα, τότε υπάρχουν 5000 τουλάχιστον που έχουνε αποχωρήσει τα τελευταία χρόνια. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός από αυτούς έχει τύψεις που δεν τα κατάφερε και συνεχίζει την ζωή του έτσι πιστεύοντας πως κάποια στιγμή ίσως γίνουν άξιοι «φιλόσοφοι». Το άρθρο αυτό είναι αφιερωμένο σε αυτούς για να τους θυμίσει πως αξίζουν τουλάχιστον ένα «ευχαριστώ».

4 σχόλια:

  1. Μπραβο σου!!! εδώ αυτοί αντί να μας πουν ευχαριστώ θέλουν να τους ευλογούμε!
    και πόσο γελοίοι είναι που προπαγανδίσουν ότι όλα αυτά στο μπλοκ είναι από το ίδιο άτομο από εκεί καταλαβαίνεις ότι αμέσως μπήκε μπροστά η γραμματεία προπαγάνδας τους!!! δεν είμαστε ούτε ένας ούτε δυο και πάρτε το χαμπάρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξάλλου ποιο θα ήταν το πρόβλημα αν ήταν απόψεις ενός μόνο μέλους. Ακυρώνετε για κάποιον λόγο η αυθεντικότητα των εμπειριών αυτού του μέλους δηλαδή; H έλλειψη κοινής λογικής συνεχίζει και διαπρέπει στα αρτιοσκηροτικα κεφάλια τον ακροπολιτανών, αξίζετε χειροκρότημα. Kάντε διακοπές να χαλαρώσετε λίγο για να ξεφουσκώσετε από την στρατιωτικό σας καθήκον διότι θα ξεκουτιάσετε εντελώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν υπάρχει αποτυχία σε έναν κόσμο Θεού... Ο όρος που αποκαλούμε "αποτυχία" είναι η γέφυρα της "επιτυχίας". Μη λοιπόν δέχεστε την επίκριση κάποιου άλλου. Ευλογήστε τον επιστολέα και αφήστε την επίκριση του να επιστρέψει σ' αυτόν. Άλλωστε, μιλά μέσα από το εγώ του και είναι προφανές πως βιώνει το φόβο και την απειλή...
    Ινστιτούτο Ψυχής The Soul Institute e_paschalidis@yahoo.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. teri δεν ευλογώ κανέναν ούτε γυρίζω μαγούλα, τα λάθη μου μπορώ να τα δω και να μάθω από αυτά χωρίς να αποζητώ μαζοχιστικά τον βιαστή μου.

      Διαγραφή